Szelídgesztenye kása:
5 db szelídgesztenye vagy 2 evőkanál gesztenyeliszt
víz
2-3 evőkanál finomra őrölt tönkölybúzaliszt
1 púpos teáskanál édesgyökérpor
1 csapott evőkanál édesgyökerű páfránypor
Vízben főzzük puhára a meghámozott gesztenyét és nyomkodjuk szét, vagy a gesztenyelisztet keverjük össze vízzel és főzzük fel. Ha kását szeretnék főzni kb 1/8 liter víz. Ha levest kb1/2 liter víz.
Egy tálban keverjük össze a tönkölylisztet a növényekből készített őrleménnyel, majd egy kevés vízzel gyúrjunk belőle tésztát. A tésztát keverjük a gesztenyekásához, ha pedig levest készítünk, akkor csurgassuk a levesbe.
A leghatékonyabb "orvosság" a gyomorfekély és az emésztési próblémákra. Sajnos az íze nem túl jó.
A hozzávalók arányát nem szabad megváltoztatni mert csökken a kedvező hatás. Fűszerek mennyisége változtatható ízlés szerint.